Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Τυρί, ρύζι, καφέ, γάλα, λογιστή με τριετή εμπειρία

Οι Σκανδιναβοί ανέκαθεν ήταν μπροστά. Όπως είναι γνωστό όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες και σαβουριάζαμε κοκορέτσια, αποθέτοντας στιβάδες χοληστερίνης στον εγκέφαλο, αυτοί τρώγανε βελανίδια που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, αμινοξέα, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, νιασίνη και μαγνήσιο. Οι φυτικές τροφές, ως επίσης γνωστό, μεταβολίζονται με πιο αργό ρυθμό από τις ζωϊκές. Έτσι οι Σκανδιναβοί βαρβάριζαν επί μακρόν. Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα μάλιστα μετανάστευαν μαζικά για να ξεφύγουν απ' τη φτώχεια. Τελικά όμως τ'αμινοξέα και οι νιασίνες επιτέλους μεταβολίστηκαν και οι σκανδιναβικές φυλές εκπολιτίστηκαν και πρόκοψαν. Έτσι ανακάλυψαν πρώτοι τον τρίτο δρόμο προς το σοσιαλισμό και κατοχύρωσαν την πατέντα, επηρεάζοντας κορυφαίους σύγχρονους διανοητές.

Η νέα πατέντα της σκανδιναβικής ευρηματικότητας είναι η βιτρίνα επίδειξης των ικανοτήτων ανέργων οι οποίοι επιθυμούν να τραβήξουν την προσοχή περαστικών εργοδοτών. Η ιδέα μπορεί να ξενίζει τους κακόπιστους, όμως είναι ριζοσπαστική. Η Δανία και η Σουηδία έχουν εδώ και χρόνια καπαρώσει τις πρωτιές στην τεχνολογική ανάπτυξη. Η ανάπτυξη αυτή έχει στερήσει την επαφή των λαών αυτών με τις καθημερινές μικροχαρές, όπως ο περίπατος, το σόπινγκ και το βιτρίνινγκ, αφού τα κάνουν όλα μέσω ίντερνετ. Ψώνια, βόλτες, συναλλαγές, σέξ, όλα μέσω ίντερνετ. Η ριζοσπαστική ιδέα της βιτρίνας θα αναγκάσει πολλούς εργοδότες να ξεκολήσουν επιτέλους από τις οθόνες τους και να ξεπορτίσουν.
Η επίδειξη στη βιτρίνα έχει πάντως, έτσι κι αλλιώς, μεγάλα πλεονεκτήματα. Είναι πρώτα απ' όλα σαν ένα βιογραφικό σε 3D. Θα είχε ίσως μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν γινόταν και διαδραστικό. Π.χ "φτιάξε μου ένα καφέ και μη βάζεις ζάχαρη (αλλά ασπαρτάμη)", "σύρε πάρε μου ένα πακέτο τσιγάρα τσίχλες", "σκύψε να πιάσεις το σαπούνι ρούτερ" κλπ.

Το κύριο πλεονέκτημά της ομως είναι ότι αποκαλύπτει τη φύση της εργασίας ακριβώς όπως την αντιλαμβάνονται οι εκμεταλλευτές της. Ως προϊόν (και δη αναλώσιμο). Από αυτά που διαλέγει κανείς στο ράφι του σουπερ μάρκετ. Χωρίς δικαιώματα, κεκτημένα, συνδικαλισμούς και συλλογικές διαπραγματεύσεις. Σαν το γραφείο, τον εκτυπωτή, το μελάνι του και το κουτάκι με τους συνδετήρες.


Οι δανοί πάντως είναι αναμφισβήτητα φιλοθεάμων λαός.

4 σχόλια:

μαχαιρης είπε...

ΩΡΑΙΟ.....!!!
Και καλα βρε στρατολατη..ΕΜΕΝΑ θα με βαλουνε στη βιτρινα να φτιανω ΚΑΓΚΕΛΛΑ...!!
Τον δικηγορο;;;;
Τον γιατρο;;;
Τον μηχανικο;;;
Πως θα τονε βαλουνε στη βιτρινα;;

ΑΣΕ μη μου πεις...!!

Δεν θελω να μαθω...!!

Ανώνυμος είπε...

@μαχαιρης
για τον νεκροθάφτη αναρωτήθηκες πως ?

μαχαιρης είπε...

Ma....Βρε φιλε ΑΝΩΝΥΜΕ...Ενα επαγγελμα δουλευει καλα...
Να το..ματιασουμε...!!

Τετιοι ειμαστε...!!

Εδω οι πεθαμενατζηδες..Μεχρι στο καναλι κανουνε κουμαντο..!!
Καλα..!!
Δε βλεπεις ΜΕΓΚΑ;;;

ένας στρατολάτης είπε...

Πως κάνουνε κουμάντο στο κανάλι βρε Μαχαίρη; Δε σε πιάνω.