Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Μικρόψυχοι έως θανάτου...

Απεβίωσε χτες, σε ηλικία 82 χρόνων, ο συγγραφέας Χρόνης Μίσσιος. Γεννημένος στην Καβάλα, από γονείς καπνεργάτες, έζησε τα παιδικά του χρόνια σε μια γειτονιά γεμάτη πρόσφυγες. Στα Γιαννιτσά, όπου τον στέλνει ο Ερυθρός Σταυρός, μαζί με άλλα παιδιά για να γλιτώσουν από την πείνα της Κατοχής, περνάει στο ΕΑΜ, ενώ πέρασε για λίγο και από το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Με το έργο του βεβαίως στην πορεία δε στάθηκε στο πλευρό των λαϊκών αγώνων και της δράσης των κομμουνιστών, αφού δεν πίστευε στη διέξοδο της ταξικής πάλης, ενώ βρήκε «στέγη» στη λεγόμενη «ανανεωτική» Αριστερά.
21/11/12 Ριζοσπάστης σελ.25

Χρόνη περατζάδες έκανες 25 χρόνια;μήπως καταδικάστηκες σε θάνατο; μήπως βασανίστηκες; που ήσουν και τι έκανες από το '47 έως το '73;
Σήμερα έγινε η κηδεία του.Χρόνη καλό ταξίδι.
Αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ.Oύτε αυτοί,ούτε οι εξουσίες.


AΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ "...ΚΑΛΑ, ΕΣΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕΣ ΝΩΡΙΣ"

".Τέλος ο Νικόλας που λες δεν άντεξε στην επαναστατική διαπαιδαγώγηση στο κοτέτσι, όλα του βγαίναν ανάποδα....άμα που λες έβλεπε τη καθοδήγηση,ήταν σα  το ταύρο που βλέπει κόκκινο πανί. Εγώ όλο από δίπλα τον είχα να μην εκτραπεί που λένε...Ώσπου μια μέρα-ήμαστε τρελά χαρμάνια,δεν είχαμε ούτε τριτάκι να φουμάρουμε,μας μίλαγε ένας από την καθοδήγηση,τραβάει που λες ο τύπος κι ανάβει ένα δοκάρι, ολόκληρο τσιγάρο σου λέω...Γλάρωσαν τα μάτια μας. Γυρίζει ο Νικόλας και του λέει,δηλαδή ρε συναγωνιστή ,στον αγώνα ενωμένοι,στο τσιγάρο χωριστά; το'πε έτσι για να  τον καρφώσει,ξέρεις τώρα πόσο περήφανος ήταν.Τι του απαντάει που λες το κωλόπαιδο; "Τι να γίνει συναγωνιστή,στις συνθήκες του καπιταλισμού δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τον κομμουνισμό" Σκέτη χαμούρα σου λέω.Και να φανταστείς,όλοι ήμαστε μελλοθάνατοι, κάθε βράδυ περιμέναμε να μας πάρουν για την απομόνωση..."
*****
"Κοίτα να δεις,ύστερα από κάθε ήττα ή στραπάτσο που παθαίνουμε, κάνουμε πολιτικές αναλύσεις για τις αιτίες,κριτική και αυτοκριτική και τα ρέστα.Κατ'αρχήν υπάρχει ένα κόλπο που το λένε διαλεκτική. Αυτό είναι να πούμε,σαν της πουτάνας το μαγκάλι.Όλοι ανάβουνε,όλοι ζεσταίνονται,τα λένε όλα και τίποτα.Σου γανώνουνε το μυαλό και στο τέλος φάβα η ιστορία.Το ίδιο και η κριτική και η αυτοκριτική. Μαστουριάζουμε στο λακιρντί και στο ντοκουμέντο,και στο τέλος βγαίνει ότι λίγο πολύ όλοι φταίμε..ούτε κανένας παραιτείται......Τι μαλακίες τρώγαμε στη μάπα ρε φίλε...

******
Ξέρεις τι θα πει να είσαι φυλακή και να μη σου μιλούν οι σύντροφοί  σου; Εγώ πάντως όταν τρακαριζόμαστε στη σκάλα ή στη βόλτα πάντα του χαμογέλαγα κρυφά.

***
Μωρέ καμιά φορά λέω καλά που δε νικήσαμε...Μπας και νομίζεις και συ ότι κουράστηκα,ότι βολεύτηκα και αστοποιήθηκα;Ναι,γιατί λένε και τέτοια όταν τους τα ψέλνεις.
****
Ένα μεσημεράκι που λες μες στη λαύρα του καλοκαιριού,εκεί που ήμουν αραγμένος στον ίσκιο και περίμενα να φανεί το κορίτσι,βλέπω από τη ασφάλεια να βγαίνει ο "αυτιάς".Με ζώσανε τα φίδια.Φεύγω από Σαλονίκη γι' Αθήνα. Τι είχε συμβεί.Ο αυτιάς μόλις μπήκε στην Ελλάδα πιάστηκε από την ασφάλεια και δέχτηκε να δουλέψει για πάρτη τους,να μπαινοβγαίνει έξω και να φτιάχνει οργάνωση ελεγχόμενη από την ασφάλεια και την ΚΥΠ.

*****
..να σου πω κι άλλα να σηκωθείς από το τάφο σου.Στις φυλακές της Κέρκυρας ήταν και οι απομονωμένοι κομμουνιστές. Αυτοί ήταν οι...εχθροί.Δεν τους μιλούσαμε ήταν πάντα μόνοι τους,τρώγανε μόνοι τους,και συχνά πυκνά τους στήνανε και προβοκάτσιες για να τους κάνουν τη ζωή δύσκολη.Την ώρα να πούμε που έπαιρνε φαγητό,πήγαινε ένας από την επαγρύπνηση,τους χαφιέδες δηλ.της καθοδήγησης,έπεφτε απάνω του,του έχυνε το φαγητό και του έβαζε και τις φωνές,πρόσεχε ρε κάθαρμα, να φύγεις,δε σε θέλουμε εδώ μέσα...
*****
..Ε,κάνανε οι δικοί μας οι κόπανοι απολογισμό.Μίλησαν για το "υλικό"της φυλακής-ξέρεις τι εννοούσαν με τη λέξη "υλικό";τους αγωνιστές οι καργιόληδες,ήμασταν υλικό,δεν ήμασταν άνθρωποι που δίναμε τη ζωή μας,Αφού τέλειωσαν,πήρε το λόγο ο Μπελογιάννης.Τους τραβάει ένα χέσιμο,που δεν ξέρανε που να κρυφτούνε....
*****
Το Γεράσιμο δεν τον πλησίαζε κανείς γιατί ήταν τροτσκιστής.Μόνος απέναντι στο φοβερό μηχανισμό της βίας και στο χλευασμό των συναγωνιστών του.Ναι ένα βράδυ που τον πήραν,τον βασάνιζαν σ' ένα χώρο που πριν είχε κάρβουνα,κι όταν τα ξημερώματα τον πέταξαν μέσα στη σκηνή και σέρνονταν όπως πάντα μόνος για να φτάσει στη θέση του,οι άλλοι έβαλαν τα γέλια γιατί ήταν μαύρος από την καρβουνόσκονη.Ο Γεράσιμος δεν ήξερε γιατί γελάνε και όπως μου είπε μετά από χρόνια, κείνο το βράδυ ήταν η μόνη φορά που έκλαψε κάτω απ' την κουβέρτα του.Ο Γεράσιμος δεν "'έσπασε", βγήκε παλικαρίσια από το Μακρονήσι,και στη δικτατορία του '67 μπήκε από τους πρώτους στην αντίσταση.Τον πιάσανε ξανά.Πέρασε πάλι παλικαρίσια τα βασανιστήρια της ΕΣΑ και τον έφεραν στη φυλακή.Μόλις  μπήκε ο Γεράσιμος,έτρεξε να χαιρετήσει έναν παλιό σύντροφο που ήταν μαζί στη Μακρόνησο.Αυτός του γύρισε τη πλάτη και ήρθε στο κελί μου και μου είπε πως ο Γεράσιμος είναι τροτσκιστής και πρέπει να τον προσέχουμε.Τον σκυλόβρισα και του είπα πως αντί να καμαρώνει,έπρεπε να ντρέπεται.....
*****
"Σε πίκρανα πολύ ε;"

-------------------------------------

Ο κύβος ερρίφθη και το πλοίο φεύγει

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μα ειναι δυνατον η αριστερα να ειναι τοσο μικροψυχη; Οχι δεν το δεχομαι Αριστερα σημαινει αλληλεγγυη κι οχι εμπαθεια ΒΑΣΩ

Ανώνυμος είπε...

@ ΒΑΣΩ

Δεν εννοεί ο ποιητής την αριστερά.
Αναφέρεται στο εγκληματικό, μικρόψυχο και κυρίως ξενοκίνητο Κ.Κ.Ε.
Αυτά για να καθόμαστε στ' αυγά μας ή ως αισθαντικοί αριστεροί να προσκυνάμε την πλουραλιστική Ε.Ε.

TALIBAN

Ανώνυμος είπε...

Ναι φιλε μου κι εγω το ΚΚΕ δε δεχομαι ως αριστερα αν καιειχα παππου που πιστεψε τοσο πολυ σ αυτο που εκανε διακοπες18 χρονια σε ξερονησια και τοπους βασανισμων.ευτυχως δε ζει πια να δει την ξεφτιλα του! ΒΑΣΩ

stelth είπε...

εκτός απο μικρόψυχοι εως θανάτου είναι και ξεφτίλες!Χρησιμοποιείς και τον παππούς σου!Το ΚΚΕ μην το δεχτείς ως αριστερά!Καλύτερα για το ΚΚΕ.

Ανώνυμος είπε...

θλιβερό ! !
Δεν έχω άλλα λόγια για την μικροψυχία.
Πόσο λυπάμε.

my name is....

Giannis είπε...

`Μωρέ καμιά φορά λέω καλά που δε νικήσαμε`...μικρόψυχος έως θανάτου

Ανώνυμος είπε...

πετυχημένος τίτλος.
Ο σταλινίσκος του ριζοσπάστη διέγραψε 25 χρόνια φυλακές-εξορίες-βασανιστήρια επειδή έτσι τους συμφέρει.Για ποιό κόμμα τα τράβηξε αυτά ;Καλύτερα να μην έγραφαν τίποτα
δεν αλλάζουν οι κλίκες,αυτές απο προδοσία σε προδοσία έφτασαν ένα 75% στο 4,5 και συνεχίζουν. στους ανωτέρω σχολιαστες τις απαντήσεις τις δίνουν τα ίδια τα λόγια του Μίσσιου.
ΑΧ-ΒΑΧ

Ανώνυμος είπε...

Της πουτάνας το μαγκάλι μ'αρεσε πολύ.Το έχουν ανάψει και τωρα μετά τις εκλογες και εν οψει καθαρίσματος της αλέκας

stelth είπε...

Ο αντικομμουνισμός σας μεγαλώνει μέρα με τη μέρα !Θα πάρετε όμως τη θέση σας στην ιστορία δίπλα στο Πασοκ και τη Δημαρ!Όσο για το εκλογικό ποσοστό του ΚΚ φτάνει από μόνο του για να σας ξεφτιλίζει στο δρόμο!

Ανώνυμος είπε...

....Αφού τέλειωσαν,πήρε το λόγο ο Μπελογιάννης.Τους τραβάει ένα χέσιμο,που δεν ξέρανε που να κρυφτούνε....

Το πλήρωσε ακριβά αυτό και άλλα ο Μπελογιάννης.Τον έστειλαν τα συντρόφια στο εκτελεστικό διαψευδοντας το γράμμα του Πλουμπίδη

Σήμερα ποιός να τους τραβήξει χέσιμο,τους καθάρισαν όλους.
Μήπως ξέρει κανείς που είναι ο Μήτσος Κωστόπουλος
rosa

ένας στρατολάτης είπε...

Τι ατυχία.. Αν δε βιάζονταν τόσο ν'αφήσουν το μάταιο τούτο κόσμο ο Τσίρκας ή ο Καστοριάδης μπορεί να ξετρύπωνες κι άλλο υλικό στο Ριζοσπάστη για ποστ.
Σεβόμενος βέβαια πάντα τη "φυσιογνωμία του μπλογκ", η οποία επιχρωματίστηκε και σήμερα με μία ακόμα φουρνιά υστερικών σχολίων.

ο Ικτίνος είπε...

@προς διαφόρους σχετικά με τα περί αντι-ΚΚΕ

και ο χριστιανισμός είναι μια ΥΠΕΡΟΧΗ ΘΕΩΡΙΑ,άρα ο Ροίδης,ο Λασκαράτος,ο Καζαντζάκης,ακόμη και ο Παπαδιαμάντης,που πολεμάνε τους εκπροσώπους του επί της γής πρέπει να ήταν ΣΑΤΑΝΙΣΤΕΣ.
Και η ευσεβής μα αφελής χριστιανή κόρη που πήγε να εξομολογηθεί και τη πήδηξε ο παπάς,να μη το πεί στη φιλενάδα της? να πάρει τουλάχιστον αυτή προφυλακτικά μαζί της όταν πάει για το χριστιανκό της καθήκον?

@Στρατολάτη
Θα έχεις απάντηση

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΟΝΗΣ ΜΙΣΣΙΟΣ
Ή ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΑΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ
Ή ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΣΑΝ ΚΙ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ «ΑΠΑΡΗΓΟΡΗΤΟΥΣ» ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΛΥΠΟΥΝΤΑΙ…

«Η Αριστερά […] πολεμούσε με τα “ευαγγέλια” προσπαθώντας να στρατολογήσει η κάθε πλευρά με το μέρος της περισσότερους κομμουνιστές. Να τους κάνει τι, αλήθεια; Να τους βάλει στο μπαούλο. […] η Αριστερά ψάχνει την προίκα της σε λάθος μέρος. Σήμερα ειλικρινά δεν ξέρω αν υπάρχει Αριστερά. Αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι Αριστερά δεν παρέχει τίποτα, ούτε καν πολιτικό πολιτισμό».
— Χρόνης Μίσσιος

«Η οικολογία είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος προς την ελευθερία. Δεν είναι πρόσκληση για ένταξη σε μια ιδεολογία ή σε μια πολιτική σκέψη, είναι ένα προσωπικό μονοπάτι καθημερινής απελευθέρωσης από τη βαρβαρότητα του κοινωνικού μας συστήματος»
— Χρόνης Μίσσιος

«Αντιδογματικός μέχρι το τέλος»
— Μικέλα Χαρτουλάρη
«Κατέγραφε τις περιπέτειες ενός προλετάριου επαναστάτη που βρισκόταν διαρκώς σε σύγκρουση τόσο με τον ταξικό-ιδεολογικό εχθρό όσο και με την κομματική μικρόνοια και μικροψυχία»
— Δημοσθένης Κούρτοβικ

«Η θυμοσοφία του και ο τρόπος με τον οποίο ασκούσε κριτική στα φαινόμενα έκπτωσης της δημόσιας ζωής προέκυψαν από την άμεση τριβή του με τα πολιτικά πράγματα από την πλευρά του αριστερού που ολοένα και περισσότερο αμφισβητούσε τη δογματική κομματική λογική»
— Εταιρεία Συγγραφέων

Και μετά σου φταίει ο «Ριζοσπάστης»…
Ένα μένει να πει κανείς:
Και μη χειρότερα!

Ανώνυμος είπε...

@Ικτίνο
Εγώ πάντως τη περίοδο 1975-85 όταν με κουτούπωναν ο άγιος πρεβέζης στο δεσποτικό και ο σύντροφος Μ.Αδρουκάκης στη κοβα,το είπα στις φιλενάδες μου Λίτσα και Κούλα και πήραν τα μέτρα τους

pavlosk είπε...

Δεν είναι πρωτοφανές ο "Ρ" να αντιμετωπίζει με τέτοιο τρόπο τους νεκρούς. Το έχει επαναλάβει και στο παρελθόν. Θα μπορούσαν με τον δέοντα σεβασμό, να γράψουν κάτι λιγότερο προκλητικό.

Από την άλλη πλευρά θα ήθελα να σημειώσω το εξής: ο Μίσσιος ήταν ένας από τους χιλιάδες αγωνιστές εκείνης της περιόδου που πολέμησαν, φυλακίστηκαν και πέρασαν τα πάνδεινα. Χιλιάδες από την πιο λαμπρή γενιά του ΕΑΜ και του ΔΣΕ σκοτώθηκαν σε μάχες, εκτελέστηκαν, σάπισαν στα ξερονήσια ή δε γύρισαν ποτέ από την πολιτική εξορία. Είναι άκρως τιμητικό να είναι κανείς μέρος αυτής της ιστορικής γενιάς που υπηρέτησε με το αίμα της τα ιδανικά του κομμουνισμού. Και σαν τέτοιος αξίζει αναγνώρισης και τιμής για εκείνη την περίοδο της ζωής του.

Στους σχολιαστές όμως που τείνουν να ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ το Μίσιο να ρωτήσω: δεν πρέπει κανείς να αξιολογείται για όλο το μήκος της διαδρομής (με αρχές και σεβασμό πάντα); Ή θα μεταχειριζόμαστε τους νεκρούς όπως οι αστοί τους δικούς τους, που πλέκουν το εγκώμιο στο κάθε σκουλήκι που σύρθηκε επι της γής;

Για εμένα ο Χρόνης, με τα βιβλία του ανέδειξε την αυτοθυσία και τραγωδία ταυτόχρονα της ελληνικής αριστεράς, ενώ ταυτόχρονα αποστασιοποιήθηκε από τη μαχητική διεκδίκηση των ιδανικών που υπηρέτησε παλιότερα. Στο δε τέλος της ζωής του το στριψε και προς την κοινοβιακή οικολογία...Αυτά δε συνιστούν προδοσία, αλλά είναι μια υποχώρηση κα κατάντια που δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη. Άλλοι, πολύ "σημαντικότεροι" να θυμήσω, ενώ αντιμετώπιζαν το εκτελεστικό απόσπασμα στα 25 τους χρόνια, στη δύση της ζωής τους δεξιωνόντουσαν με την ελίτ των αστών πολιτικών...

Leon77 είπε...

Θυμάμαι τους καθοδηγητές… καθίκια σκέτα."

..ένας από την επαγρύπνηση,τους χαφιέδες δηλ.της καθοδήγησης...

Aυτά εξηγούν τις αντιδράσεις και τα σχόλια των σημερινών στελεχών.

Οσο για το Ρ αν βρισκόταν κανένας να δώσει 100 ευρώ,ως και φωτογραφία του θα έβαζαν στη σελίδα μνημοσύνων που έχουν.Χωρίς παραδάκι το θάψιμο κάτω από την έκθεση του μεγάλου καλιτέχνη της ΔΗΜΑΡ Κακουλίδη είναι γι'αυτούς μεγαλοψυχία

Leon77 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Η γενιά εκείνη βίωσε και τις εφόδους στον ουρανό αλλά και τις ήττες του κινήματος.

Κανείς δεν μπορεί να αναιρέσει, να υποβαθμίσει ή να διαγράψει τη στάση κάποιων αγωνιστών στα "χρόνια της θύελλας".


Εκ των υστέρων, καθένας τράβηξε τους δρόμους του, έκανε τις επιλογές του και όπως ήταν φυσικό κρίθηκε γι' αυτές.