Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστροφή φόρου; Last year

Ο υπαλληλάκος των τοκογλύφων με συγκαταβατική ρυτίδωση του μετώπου ανακοίνωσε τα νεότερα μέτρα. Διάνθισε μάλιστα τις φορολογικές του καμουτσικιές με δακρύβρεχτες αναφορές στην κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης και στα προβλήματα πέψης που αντιμετωπίζουν τα στελέχη της, εξ'αιτίας των πολλαπλών σοδομισμών επί των ρυπαρών ποπών μας. Που στο κάτω κάτω γίνονται για το καλό μας και για να μη μας γαμούν ξένοι αλλά δικοί. Παρεμπιπτόντως, κάθε δημοσιογράφος που σέβεται τον εαυτό του και το ποίμνιό του δεν παραλείπει ποτέ να αναφερθεί στην περιώνυμη ευφράδεια του λαμπρού συνταγματολόγου. Η φάτσα του οποίου συνδυαστικά με την μνημονευθείσα ευφράδειά του τον ανεβάζουν στην κρεμ ντε λα κρεμ των πολιτικών βαμπίρ.

Τα ήδη γνωστά επιβεβαιώθηκαν. Πρόσθετοι φόροι λόγω μετάθεσης αφορολογήτου στη ζώνη των 5.000 ευρών. Μπα; Έτσι φτηνά θα τη βγάλουμε αυτό το μήνα (μέχρι τα επόμενα μέτρα); Όχι δα. Η νέα κλίμακα θα ισχύει αναδρομικά από 1/1/2011. Κλέφτες είναι, ψηφισμένοι μάλιστα. Συνταγματολόγος είναι, ότι γουστάρει κάνει στο Σύνταγμά του. Έχει όμως κι άλλο.
"Ο φορολογούμενος με 60.000,00€ ετήσιο εισόδημα θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 30.000,00€". Αναδρομικά έτσι; Μην ξεχνιόμαστε. Και δεν μένει εκεί βέβαια, ένα παράδειγμα έδωσε ο άνθρωπος. Εξάλλου το τόνισε "είμαστε ακόμα μέσα στις 30 πλουσιότερες χώρες του πλανήτη". Δεν καταδεχόμαστε βρε αδερφέ να δίνουμε παραδείγματα με φορολογούμενους των 10 και των 20 χιλιάδων.
Σε μια "αθώα" πρόταση περικλείεται μία ακόμα δόση καταλήστευσης.

Ας κάνω μια υπόθεση εργασίας. "Προκλητική" και χουβαρνταλίδικη, βασισμένη στο παράδειγμα του Βενιζέλου.
Ο κύριος Χαράλαμπος Κλάφτας είναι μισθωτός με μηνιαίο μισθό 2.566,30€. Κατά σύμπτωση τόσα ακριβώς παίρνει και η κυρία Κλαψομούνη, η σύζυγός του.
Πολλά ε; Προφανώς, αλλά από τα "ρετιρέ" φαίνεται καλύτερα η θέα. Δείτε το λίγο χολυγουντιανά. Έρχεται ένα τσουνάμι, που θα στήσει την κάμερα ο σκηνοθέτης; Στο ισόγειο (για άμεσες υποβρύχιες λήψεις) ή στην ταράτσα για νά'χει και σασπένς;
Λοιπόν, και οι δύο είναι, ας πούμε, λογιστές. Βγάλε ΙΚΑ, ο φορολογητέος μισθός τους φτάνει τα 2.142,86€ μηνιαίως. Θα πει πως το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους είναι ακριβώς 60.000,00€. Έχουν και δύο τέκνα, ας πούμε μαθητές. Με εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας ο κύριος Κλάφτας θα παίρνει ανά χείρας 1.806,55€ (με ελάφρυνση τέκνων) και η κυρία του 1.778,41€. Μηνιαίο καθαρό οικογενειακό εισόδημα 3.584,96€, ετήσιο 50.189,43€.
Τους ήρθε και έκτακτη εισφορά: 1.200,00€, υπόλοιπο: 48.989,43€.
Πληρώνουν για ενοίκιο/στεγαστικό 600,00€ το μήνα, 7.200,00€ το έτος, υπόλοιπο: 41.789,43€.
Πληρώνουν σε ΔΕΗ/ΟΤΕ/ΕΥΔΑΠ/κινητά τηλέφωνα 2.000,00€ ετησίως, υπόλοιπο: 39.789,43€.
Κυκλοφορούν με Μετρό: 1,50€ επί 2 κάνει 3,00€, πήγαιν'έλα 6,00€ επί 200 μέρες το χρόνο 1.200,00€, υπόλοιπο 38.589,43€
Πληρώνουν στα φροντιστήρια του μεγάλου 3.400,00€ ετησίως και στο μπαλλέτο και τα αγγλικά της μικρής 1.500,00€. Υπόλοιπο: 33.689,43€.
Κάτι γυναικολόγοι/παιδίατροι/οδοντίατροι/εμβόλια, 1.000,00€ το χρόνο, υπόλοιπο 32.689,43€.
Κι ένα οικογενειακό ασφαλιστήριο των 1.200,00€, τους έμειναν 31.489,43€.

Δεν γνωρίζω αν η οικογένεια Κλάφτα προτίθεται να αποταμιεύσει, σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις 30.000 ευρώ, όσα δηλαδή τους περίσσεψαν από φόρους και δαπάνες που δεν μετρούν (μέχρι νεωτέρας) στο άθροισμα των αποδείξεων. Αλλιώς καραδοκεί επιπλέον φόρος (10% κατά τα φημολογούμενα) για την ακάλυπτη διαφορά.
Αυτό βέβαια είναι το ένα σενάριο. Το άλλο σενάριο λύνει το πρόβλημα των αποδείξεων αφού, λέει, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος θα ισχύει ποσόστωση στην εκπτωτική επίδραση των δαπανών υγείας/ενοικίων/ιδιαιτέρων μαθημάτων/κλπ. 'Ετσι η οικογένεια Κλάφτα θα καταφέρει να συγκεντρώσει αποδείξεις αλλά θα χάσει τις φοροαπαλλαγές της. Σε κάθε περίπτωση, υπομονή μέχρι την οριστικοποίηση του "Εθνικού Φορολογικού Συστήματος".

Θα μου πείτε, ρε στρατολάτη τους Κλαφταίους και τα "ρετιρέ" θα κλαίμε τώρα; Ασφαλώς όχι. Όταν όμως οι μισθωτοί των 60 χιλιάδων ευρώ "στριμώχνονται" κατά τα παραπάνω, βάλε τι έχει να τραβήξει η οικογένεια των 40 των 30 και των 20 χιλιάδων ευρώ ετησίως. Η αλλαγή στο σύστημα των αποδείξεων ισοδυναμεί με επιβάρυνση πολύ μεγαλύτερη από αυτή της μείωσης του αφορολόγητου. Είναι μια πλάγια, ύπουλη αύξηση των φόρων που συνδυαστικά με τη συρρίκνωση των ωφελειών από εκπιπτόμενες δαπάνες όπως τα ιατρικά, τα ασφαλιστικά, τα φροντιστήρια κλπ. θα καταργήσει ουσιαστικά τις επιστροφές φόρου ακόμα και για τους κάτω από το όριο της φτώχειας. Το είπε άλλωστε και ο Πλασκοβίτης: "Το κίνημα αποδείξεων πέτυχε, αλλά δεν μπορούμε δημοσιονομικά να αντέξουμε επιστροφές"!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ SEXY
M'ARESEI

ένας στρατολάτης είπε...

?!
Είναι σαν αυτό που λένε: τσούζει αλλά μ'αρέσει;

μαχαιρης είπε...

Oραιοτατη και πολυ κατατοπιστηκη η αναρτηση...
Αλλα ξεχασες να πεις..Για τον περιορισμο της..Ανεργιας που θα φερουν τα καινουργια επαγγελματα...

Εμπορια και πωληση αποδειξεων...
Ειδικος μαυριστης εισοδηματων...
Ειδικος ακαριαιος ασφαλιστης του ανασφαλιστου οχηματος σας...
Μετα το ατυχημα
Αγορα και εμπορια τιμαλφων, χρυσου
Και εξαγωγεας χρυσων δοντιων..!!
Ταλαντουχος αντιγραφεας,πλαστογραφος... εξουσιοδοτησεων εισπραξης συνταξης...Θανοντων γονεων...!!
Τηλεφωνητρια ροζ τηλεφωνηματων..
Ηλεκτρολογος ειδικος παρακαμψης μετρητων ΔΕΗ...
Πωλητης καυσοξυλων..
Κηροπλαστειον ειδικων κεριων για διαβασμα...
Κουτσος ναυτης..Για τα υποβρυχια που γερνουν...!!

Ε μην τα..Θελουμε και ολα δικα μας...!!

ένας στρατολάτης είπε...

Βρε αθεόφοβε, που τα σκέφτηκες όλα αυτά;
"Ειδικός μαυριστής εισοδημάτων"!!!!
"Κουτσός ναύτης για τα υποβρύχια που γέρνουν"!!!!!
Μαχαίρη αναλαμβάνεις χαλαρά ειδικός επαγγελματικού προσανατολισμού, ανάλογα με τις δεξιότητες του καθενός. Θα χεστείς στο χρυσό δόντι!!

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ SEXY ΑΝΑΦΕΡΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Μ'ΑΡΕΣΕΙ ΌΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

Ανώνυμος είπε...

..πότε θα κάνει ξαστεριά...

Οταν απο τα λόγια περάσουμε στη πράξη λέω και πρώτα στον εαυτό μου.
Μέ θάρρος ΑΝΥΠΑΚΟΗ,στα σκυλιά τους.

Τελικά βλέπω ότι αυτοί που είναι δυναμικοί και τους χτυπάνε εκεί που πονάνε είναι οι "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ".
θα πρέπει να συμμετέχουμε
Χ