Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Σύντομο χρονικό δακρυγόνων γεύσεων

Για μια ακόμα φορά αποδείχτηκε πως οι κατασταλτικοί μηχανισμοί ξέρουν καλά τη δουλειά τους. Όλο το κέντρο βρίσκεται σκεπασμένο από χημικό νέφος. Δεν θυμάμαι να έχουν ξαναπέσει τόσα χημικά τα τελευταία χρόνια. Στην αρχή οι κουκουλοφόροι ασφαλίτες ξεκίνησαν το τέννις με τα ΜΑΤ στη γωνία Αμαλίας-Β.Σοφίας και επεκτάθηκαν στην δυτική (κάτω) πλευρά του Συντάγματος. Αφού φάνηκε πως ο κόσμος δεν θα το κουνούσε από την πλατεία έγινε γιουρούσι κι από Ζάππειο-Εθνικό κήπο και Φιλελλήνων. Θερμά συγχαρητήρια στους στρατηγούς της αστυνομίας, θα διέπρεπαν στο πεδίο της μάχης με τέτοια στρατηγική. Τουλάχιστον διαπρέπουν απέναντι σε διαδηλωτές οπλισμένους με χαρτομάντηλα, maalox και μαγειρική σόδα. Ο κόσμος ωστόσο μέχρι και πριν από λίγο μπαινόβγαινε στην πλατεία και φαντάζομαι πως εξακολουθούν χιλιάδες να βρίσκονται ακόμα εκεί. Σε κάθε διασταύρωση της Ερμού, της Μητροπόλεως, της Καραγιώργη Σερβίας εκατοντάδες διαδηλωτές παρέμεναν μαζεμένοι.
Χιλιάδες κατεβήκαμε στους δρόμους. Ίσως όχι όσοι θα έπρεπε αλλά πάντως πολλοί. Γυρίσαμε αρκετά στο κέντρο: Σύνταγμα, Κριεζώτου, Ακαδημίας, Κανάρη, Κουμπάρη και πάλι πίσω, Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ερμού, Μητροπόλεως, Αμαλίας. Εκτός από τις πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών του Συντάγματος, της Σταδίου, της Φιλελλήνων, της Αμαλίας, της Πανεπιστημίου, πολύς κόσμος γυρνούσε στους κάθετους δρόμους. Το μπλοκ του ΠΑΜΕ ήταν πάρα πολύ μεγάλο, τα πρωτοβάθμια είχαν κι αυτά μεγάλο πλήθος. Οι "αγανακτισμένοι" άρχισαν να πληθύνονται μετά τις 10:30-11:00 και σύντομα γέμισαν την πλατεία. Το ΠΑΜΕ έφτασε στο Σύνταγμα κατά τις 11:00. Η επιλογή του να μείνει, καταλαμβάνοντας το κάτω μέρος της πλατείας, στο οδόστρωμα, Όθωνος και Φιλελλήνων ήταν η πρέπουσα. Φαίνεται πως ανταποκρίνεται στην ανάγκη της συντονισμένης δράσης κι ας υπάρχουν πάντα κάποιοι παραπονιάρηδες που αναζητούν μονίμως ψεγάδια. Αυτό δείχνουν και οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν. Δεν έπεσε στην αντίληψή μου καμία ένταση με άλλους διαδηλωτές. Η οπισθοφυλακή του ενώθηκε με την πορεία των πρωτοβάθμιων που ερχόταν από τη Σταδίου. Λίγο πριν αρχίσουν τα επεισόδια, κατά τις 13:30 αποχώρησε προς Φιλελλήνων. Το αν και κατά πόσο θα πρέπει ή όχι να αποφεύγει την εμπλοκή στο θέατρο των στημένων επεισοδίων είναι ζήτημα προς συζήτηση, όχι απλό ωστόσο.
Όλα αυτά πριν από την έναρξη βάρδιας των ασφαλιτών. Ήδη από νωρίς στην Κριεζώτου είχαν γίνει μικροσυμπλοκές ανάμεσα σε κουκουλοφόρους ασφαλίτες και ομάδες διαδηλωτών. Αργότερα ένας νεαρός που καθόλου δεν έμοιαζε με ασφαλίτη περικυκλώθηκε μπροστά στη Βουλή και διαδόθηκε πως έφερε ταυτότητα ασφαλίτη. Έπειτα από λίγο ξεκίνησε ο χαμός των χημικών.
Στην υγειά μας.


Όλα τα λεφτά το post των Γεφυριστών!

2 σχόλια:

pavlosk είπε...

Αγαπητέ Στρατολάτη,

συμφωνώ σε γενικές γραμμές με την ανταπόκριση σου. Να προσθέσω ότι εκτός από τις πορείες έγινε και "αποκλεισμός" περιμετρικά της Βουλής. Κόσμος πηγαινοερχόταν Σύνταγμα-Καλιμάρμαρο-Ευαγγελισμός όπου υπήρχαν μπλόκα με συγκεντρωμένους που και αυτά δέχτηκαν επίθεση της αστυνομίας χωρις να υπάρξουν οι έταιροι μπαχαλάκηδες. Εκεί ήταν σόλο τα ΜΑΤ...

Η κατάσταση ήταν ασφυκτική στο Σύνταγμα και η προβοκάτσια πασιφανής. Και ο πιο ανυποψίαστος ψιλιάζεται γιατι μετά απο 20 μέρες "εμφανίστηκαν" ξαφνικά οι γνωστοι-γνωστοί.

Να σημειώσω εδώ την μαχητικότητα του απλού κόσμου που με συνθήματα και επιμονή προσπαθούσε να επιστρέψει Σύνταγμα και τα κατέφερε. Επίσης να επισημάνω, το πως μόνο με γυμνά χέρια και τη φωνή τράπηκαν πολλές φορές διμοιρίες ΜΑΤ σε φυγή μόνο και μόνο με τη θέα του πλήθους που ερχόταν καταπανω τους...Στιγμιότυπα που δεν θα παιχτουν σε κανένα χουντοκάναλο για προφανείς λόγους.

Πάντως επειδή τα δακρυγόνα ήταν υπερβολικά πολλά εγώ θα έλεγα...περαστικά μας!

ένας στρατολάτης είπε...

Παύλο Καλλιμάρμαρο δεν πήγα, δεν έχω εικόνα.
Κατά τα λοιπά στο ίδιο έργο θεατές. Είναι όντως τόσο πασιφανές που πια δεν μπαίνουν καν στον κόπο να κρυφτούν. Γέμισε το ίντερνετ με εικόνες συναλλαγής μπάτσων με στολή και μπάτσων με κουκούλες. Παρά τα δακρυγόνα που φάγαμε όμως, εδώ, στο πόδι, νυχτιάτικο.
Γι'αυτό σου λέω, στην υγειά μας!