Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Κατεδαφιζόμεθα


Η πολυκατοικία που χτίστηκε με κόπο και θυσίες δεν υπάρχει πια. Οι μπουλντόζες την ισοπέδωσαν.
Χρόνια τώρα ήταν προαποφασισμένο κι ήταν γνωστό. Η αρχική επαγρύπνηση των ενοίκων σιγά-σιγά έδωσε τη θέση της στον εφησυχασμό. Τους έλεγαν πως δεν είναι ένοικοι αλλά ιδιοκτήτες. Έσπειραν ανάμεσά τους τη διχόνοια. "Γιατί αυτός να μένει στο ρετιρέ κι εσύ στον ημιόροφο"; Βάλαν δικό τους θυρωρό κι ένα πρωί άνοιξε την αυλόπορτα στους ανθρώπους των κατεδαφιστών για να ετοιμάσουν το σχέδιο της κατεδάφισης. Ένα πρωί ήρθαν οι μπουλντόζες, γκρέμισαν τη μάντρα και τσαλαπάτησαν το γκαζόν και τους φίκους της εισόδου. Την άλλη μέρα ξεκίνησαν να γκρεμίζουν έναν-έναν τους ορόφους. Οι ένοικοι παρακολουθούσαν μουδιασμένοι απ' τα παράθυρά τους, τα τζάμια έσπαγαν και τους έκοβαν μα αυτοί στέκονταν πάντα εκεί, σαν κούκλες βιτρίνας. Κι ο θυρωρός πότιζε αμέριμνος τα ξεριζωμένα λουλούδια σαν να μη συνέβαινε τίποτα γύρω του.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αν κατεδαφιζόταν θα ηταν στην ίδια μοιρα τα ρετιρε και τα υπόγεια

όχι ομως

τα ρετιρε συνεχιζουν την μάσα τα υπόγεια πεινάνε

Ανώνυμος είπε...

ΑΣΤΟΧΗ ΚΑΙ ΕΠΙΕΙΚΗΣ Η ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ ΜΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΩΡΑ

ένας στρατολάτης είπε...

"Πολυκατοικία" είναι η μισθωτή εργασία και "θυρωρός" η ΓΣΕΕ.
Στα υποτιθέμενα "ρετιρέ" έμεναν οι εργαζόμενοι που στοχοποιήθηκαν ως ρετιρούχοι στα πλαίσια της διαίρεσης της εργατικής τάξης και φυσικά ήταν ο πρώτος στόχος της κατεδάφισης αφού πλέον πολλοί μισθωτοί των "χαμηλότερων ορόφων" επικρότησαν το γκρέμισμα θεωρώντας ότι οι μπουλντόζες θα σταματούσαν στα "ρετιρέ". Όμως οι μπουλντόζες ισοπέδωσαν πλήρως τη μισθωτή εργασία.
Αν δεν έγινα κατανοητός λυπάμαι.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟΙ ΕΠΙΚΡΟΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ?
ΜΕΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΛΥΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΡ'ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΜΕΣΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΡΕΤΙΡΕ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ?

ΤΕΛΟΣ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ

ένας στρατολάτης είπε...

Το πρόβλημα της εργατικής τάξης είναι ότι είναι ταξικά αναλφάβητη. Όταν ο σχετικά καλοπληρωμένος μισθωτός του γραφείου αυτοπροσδιορίζεται ως "τεχνοκράτης" ή "στέλεχος" και διαχωρίζει τη θέση του από τον εργάτη συναινεί ταυτόχρονα στην διαίρεση. Όταν ο εργάτης απαιτεί το γκρέμισα των "ρετιρέ" κι όχι τη βελτίωση των δικών του απολαβών κάνει το ίδιο. Δεν μιλώ για τα ρετιρέ "μισθωτών" σαν τις μετρημένες στελεχάρες των τραπεζών αλλά για όσους τα ΜΜΕ προβάλουν ως τέτοιους.
Εγώ πάντως πιστεύω ότι η πλειοψηφία έχει την άποψη των καναλιών.

blackbedlam είπε...

Χρόνια ολόκληρα προσπαθώ να καταλάβω γιατί κάποιοι μέμφονταν τους καλύτερα αμειβόμενους, γιατί δεν διεκδικούσαν και για τους δικούς τους κλάδους καλύτερες αμοιβές, καλύτερες συνθήκες εργασίας.Έτσι και αλλιώς η υπεραξία που παρήγαγαν πάντα ήταν πολύ υψηλότερη από τις αποδοχές τους και πάντα κερδισμένος ήταν ο εκάστοτε επιχειρηματίας.Δεν καταλάβαινα που απαιτούσαν, το"δίκιο" στην αδικία που ήταν υποχρεωμένοι να υποστούν και όχι το δίκιο προς τις καλύτερες και δικαιότερες προϋποθέσεις.
΄Όπως και νάχει όμως η Πολυκατοικία παραπέμπει στον ξέφτιλο τον Κάρα (τζα) φύρερ.
Παρ΄ όλα αυτά πέρνα μια βόλτα αν θες, υπάρχει ένα μπανεράκι εφ΄όσον σε βρίσκει σύμφωνο μπορείς να το αναρτήσεις και να το διαδόσεις.Έτσι για να μετρηθούμε εδώ μεταξύ μας βρε αδερφέ.
Την καληνύχτα μου.